Zomer voor de deur: ontdek onze zonneglasactie waarbij je tot 50% korting krijgt op je zonneglazen bij aankoop van een zonnebril op sterkte.
Aangezien er vele dingen zijn die de ogen kunnen irriteren, dient u allereerst zonverbranding van de ogen te kunnen herkennen. Zonverbranding kan in één of beide ogen optreden. Karakteristieke symptomen van zonverbrande ogen, vaak 'sneeuwblindheid' genoemd (fotokeratitis of 'lasoog') zijn: gevoelige/tranende/jeukende/rode ogen waarbij zelfs het zicht wazig kan worden en een verhoogde gevoeligheid voor licht.
In ernstige gevallen kan de buitenste hoornvlieslaag erg beschadigd raken waardoor de onderliggende zenuwuiteinden bloot komen te liggen. De getroffene klaagt vaak over het gevoel dat er iets in het oog zit, zoals zand of een vliegje. Knipperen is hinderlijk tot zeer pijnlijk. De term 'sneeuwblindheid' wordt gebruikt voor zonverbranding van het oog omdat het vaak optreedt bij mensen die in de bergen sporten. Sneeuw kan namelijk tot wel 88 procent van de UV-stralen reflecteren, waardoor de straling nog krachtiger wordt. Ditzelfde geldt als je op het strand ligt: water reflecteert 10-20 procent van de UV-straling.
Eerste hulp bij zonverbrande ogen
Net als bij zonnebrand van de huid zijn de symptomen van zonnebrand van het oog vaak pas later merkbaar: meestal 3-12 uur na de verbranding. Zodra u vermoedt dat u wellicht zonverbrande ogen heeft, is het zaak om snel te handelen zodat u vervelende klachten kunt verlichten en bijkomende schade kunt voorkomen.
1. Uw ogen laten nakijken
Zonnebrand van de ogen kan heel pijnlijk zijn, maar gaat meestal na een paar dagen ook weer over omdat de bovenste lagen van het hoornvlies zichzelf kunnen herstellen. Het oog is een zeer gevoelig orgaan. Daarom zou u uw ogen altijd door een oogspecialist moeten laten nakijken om uw symptomen in kaart te brengen. In extreme gevallen kunt u er namelijk blind van worden. De arts kan pijnstillers voorschrijven en de ogen behandelen met desinfecterende of antibioticadruppels en gels om een infectie te voorkomen. Ook kan een vitamine A-gel helpen om herstel van het beschadigd weefsel te bevorderen.
2. Binnen blijven en koelen
Om blijvende schade aan het hoornvlies te voorkomen, moet iemand met zonverbrande ogen direct uit het zonlicht gaan en snel beginnen met het koelen van de ogen. Bijvoorbeeld met een doek die in koud water is gedompeld of indien mogelijk met een gel-masker of -bril. Zo'n masker of bril is verkrijgbaar bij een apotheek of schoonheidssalon en verlicht al snel de pijn.
3. Niet wrijven of krabben!
Ook al jeuken de ogen misschien, probeer er niet in te wrijven omdat dit de roodheid kan verergeren.
4. Contactlenzen uit, bril op
Verwijder contactlenzen direct om verdere irritatie te voorkomen. Het is raadzaam om in een verduisterde kamer te blijven tot de klachten afnemen.
5. Beter voorkomen dan genezen
Preventie is de beste behandeling: doe alles om te voorkomen dat u klachten krijgt! Een goede zonnebril, skibril of oogbeschermende bril op het werk - altijd met een UV-filter tot 400 nm - kunnen de ogen beschermen tegen schade door UV-straling. Een goede zonnebril ter bescherming tegen zonnebrand van de ogen moet op zijn minst beschermingsklasse 3 hebben en in de sneeuw beschermingsklasse 4. De beschermingsklasse wordt meestal op een van de montuurpootjes vermeld. Ga altijd na of uw zonnebril ook UV-licht filtert dat van bovenaf of opzij komt. Er zijn gewone brilglazen die ook te allen tijde volledige UV-bescherming bieden.
Optiek Wim Truyens biedt het UV-protect gamma van ZEISS aan. Deze glazen hebben altijd een UV-beschermende filter, zowel in getinte als volledig heldere glazen. Uiteraard hebben al onze zonnebrillen ook de juiste beschermingsklasse.
Ontdek nu onze zonneglasactie waarbij je tot 50% korting krijgt op jouw zonneglazen bij aankoop van een nieuwe zonnebril op sterkte! Ontdek deze actie in de winkel.